Om Tjabo & Tjim

Man kan nästan gissa sig till var rasen härstammar från… ja, just det lågoddsaren Sibirien. Den första registreringen av rasen var i USA och uttrycket ”husky” kommer från en amerikansk allmän term för polära slädhundar av olika slag. ”Husky” och Siberian Husky är alltså två olika saker. Hundar av den registrerade rasen siberian husky kallas i andra länder ”Siberians.” Rasen används mest som draghund än idag men en del har den som utställningshund eller bara sällskapshund.

Många tycker att rasen liknar vargarna till utseendet, kanske mycket på grund av de isblå ögon många hundar i rasen har. Folk tror en massa saker om vargen och då kan det lätt bli så att de tror samma saker om en sibirian huskey. Siberian huskeys saknar oftast helt aggression och vaktinstinkt. Vissa skäller på främlingar, men ändå känner de inget behov av att försvara hus och människor. Det påstås att rasens nomadiska förflutna är anledningen till att det inte har en uttalad instinkt att skydda familjens ”territorium.”

Se mer om rasen här..

Mina hundar Tjabo och Tjim är typexempel på hur rasen blir om de växer upp på kennel och blir husdjur. De är otroligt snälla, lugna och tillgiva oss i den närmaste kretsen. De kan vara ointresserade av främlingar, nästan lite blyga. De flesta som har den här rasen är aktiva tillsammans med sina hundar. Själv kör jag hundspann, i ett lag med åtta hundar. Vi åker på tävlingar ibland, både i Norge och Sverige, men tränar mest. Vid Hovfjällets skidanläggning utanför Torsby erbjuder jag små sällskap att prova hundspann korta sträckor, tillsammans med en annan förare. Det är en fantastisk känsla att åka hundspann i full fart, inget går upp mot det. Speciellt härligt är det att man vet att hundarna gillar det också. De blir helt tokiga och börjar yla ikapp innan en tävling.

En del undrar om det går att ha den här rasen inomhus, eller om man måste ha den ute i hundkoja. Den är ju ändå skapad för att vara i kyla. Jag kan säga lite förenklat att ”det beror på”. Om du har en valp som kommer att stanna inne från första stund, är saken enkel. Liksom andra hundar gillar dom att gosa, krypa upp i sängen, tjuva mat och annat bus. Om man däremot tar hand om en vuxen hund som alltid levt ute, så krävs det anpassning för att den ska gå att ha inne. De utvecklar tjockare päls.

Det här inlägget postades i Allmänt, Hundarna. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *